Ce spune sperma despre sanatatea ta


close up of woman holding condom

Photo by Pixabay on Pexels.com

Un lichid caracteristic si cunoscut noua, barbatilor este sperma. La fel ca alte fluide corporale, ne poate da un indiciu cand ceva nu e ok in corpul nostru.

De regula un barbat ejaculeaza in medie 1.5 – 5 mililitrii de sperma, cat o lingurita (maximul 7 ml). Cantitatea depinde de cand a avut loc ultima ejaculare, cat de hidratati suntem, cat de mult a durat stimularea, starea de sanatate, de stres si varsta.

Culoarea poate varia de la incolor pana la alb opac – gri. Culoarea alba este data de enimele, acidul citric, lipide si acidul fostfatic care alcatuiesc compozitia ei alaturi de alte substante. Spermatozoizii dau aspectul specific de tulbure. Faptul ca este incolora nu inseamna ca nu exista spermatozoiti, astfel conceptia poate avea loc indiferent cum arata sperma, inclusiv inainte de ejaculare, prin fluidul pre-ejaculare.

Indiciile despre sanatatea noastra este dat de culoare si consistenta.

Culoarea spermei se modifica in cele mai multe cazuri din cauza alimentatiei, a activitatii sau din cauza unei infectii fie la tractul urinar, fie la gel genita – prostata, testicule, etc. Schimbarea in culoare nu e mereu un semn de alarmare, ea se modifica uneori pur si simplu. Trebuie vazut un medic urolog doar daca culoarea diferita persista mai mult de o saptamana si/sau e insotita de dureri, inflamatii, febra, frisoane sau sange in urina.

Daca sperma are o culoare rosie-roz-maro, atunci poate semnala mai multe cauze, de exemplu boli cu transmitere sexuala, inflamatia prostatei, ruperea uni vas mic de sange,  inflamatia canalelor testiculelor, inflamatie a uretrei, a glandelor care produc lichid sau urmari a unor loviri, accidentari a uretrei, uneori apare si in urma unei partide de sex sau de masturbare viguroase.

Culoarea rosie mai poate aparea si dupa ce a trecut mult timp de la ultima ejaculare sau daca v-ati oprit inainte sa ejaculati si nu ati mai ejaculat. Asta nu e o problema si ar trebui sa dispara de la sine in doua zile. Este bine de stiut si ca rubarba si sfecla, mancata in cantitati mai mari dau o nuanta rozacee – rosie.

Sperma de culoare galbena poate sa insemne ca exista niste urina in ea, daca nu ati mai ejaculat de ceva timp iar asta e normal. Aceasta culoare mai poate fi data si de anumite alimente. Unele medicamente precum complexul de vitamine B sau medicamente pentru tuberculoza si infectii ale tractului urinar pot da aceasta nuanta. O nuanta usoara de galben este in regula si nu inseamna ceva rau. Atentia trebuie indreptata spre o nuanta de galben mai intens. Culoarea galbena nu este intotdeauna normala atunci cand este galbena in cazul unor boli cu transmitere sexuala, leucocitospermie (celule albe in sperma), sau ca semn de icter.

Sperma cu nuanta verde apare atunci cand aveti o boala cu transmitere sexuala sau prostatita (infectie a prostatei), prostatita care apare mai rar.

Daca vedeti o schimbare de culoare care se mentine pentru mai mult de 2-3 zile sau o saptamana sau miros diferit, durere, senzatie de arsura, mancarime, atunci trebuie sa mergeti la un doctor.

Atunci cand avem o infectie in zona genitala, trebuie sa ne abtinem sa mai facem sex. Daca am avut mai multe momente in timp cand am ejaculat cu sange, e bine sa vedem un medic. Asta apare mai des la barbatii peste 40 de ani.

La barbatii tineri, de regula daca au unul sau doua episoade de genul si nu au simptome si nu li se mai intampla, nu e un motiv de ingrijorare.

adult biology chemical chemist

Photo by Pixabay on Pexels.com

In ceea ce priveste consistenta, uneori poate fi apoasa, alteori gelatinoasa. Sperma, in cateva minute ar trebui sa se transforme oricum in lichid in jur de 20 de minute sau mai repede in contact cu aerul. Consistenta este influentata de dieta, consumul de alcoo, activitatea fizica si consumul de marijuana.

O schimbare temporara in consistenta nu e o problema.

Ar putea fi un semn de intrebare daca alaturi de o schimbare in consistenta aveti oboseala, durere sau discomfort. Aceste simptome impreuna cu o sperma gelationasa poate semnifica deshidratare severa, probleme hormonale sau infectie. Sperma apoasa insotita de acele simptome poate insemna o lipsa de vitamine sau infertilitate. Oricum, asa cum spuneam, niste schimbari din cand in cand ale consistentei, sunt normale. O sa vedeti voi atunci cand ceva nu e in regula.

Specialitatea care se ocupa de asta este urologia. Astfel vom merge la un doctor urolog. Sperma, pentru multi dintre noi poate fi un subiect delicat de discutat cu medicul. Consider ca este o realitate a noastra, nu este nimic rusinos, e un semn de educatie, mai ales ca adulti sa discutam cu un medic care intampina cazuri de genul in fiecare zi. Unele boli cu transmitere sexuala pot avea efecte definitive unele din ele care afecteaza fertilitatea pentru totdeauna. Este foarte important sa nu ignoram sau sa asteptam ca o boala sa treaca de la sine doar fiindca ne este rusine sa discutam cu un medic.

 

sursa:

Societatea Internationala de Medicina Sexuala, https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-might-it-mean-if-a-mans-semen-color-changes/

prostate.net, https://prostate.net/articles/what-causes-semen-to-change-color/

WebMD, https://www.webmd.com/men/guide/blood-in-semen-hematospermia-causes-symptoms-tests-treatments#1

Men’s Health, https://www.menshealth.com/health/g18371043/semen-color-changes-causes/

HealthLine, https://www.healthline.com/health/mens-health/semen-color-chart

Leave a comment