Cum te speli sub centura. Igiena intima


Igiena generala este importanta pentru mentinerea starii noastre de sanatate. Toate zonele trebuie sa fie vizate, de la par si pana la varful unghiilor de la picioare. In consecinta vorbim si despre zona genitala care cred ca este singurul loc unde vrei sa ai probleme.

Cum lucrurile nu vin cu un manual de utilizare, ramane ca noi sa ne gandim cum sa facem sau parintii sa ne spuna cum sa ne asiguram igiena intima insa deseori acestia nu o fac sau nu au informatii complete, si-au dat seama singuri la randul lor. Bineinteles ca nu este stiinta insa sunt niste aspecte bune de stiut.igiena genital penis

O buna ingiena intima consta in spalarea zonei genitale (si a penisului), zilnic cu apa usor calda. Impingeti cu grija preputul pentru a descoperi complet glandul. Nu fortati niciodata preputul. Daca simtiti discomfort sau va doare, opriti-va. Spalati cu apa usor calda pentru a indeparta reziduurile, celulele moarte ale pielii, transpiratia si smegma. Smegma este o secretie albicioasa, eventual cu o consistenta cremoasa  – granulata, ca niste perle de un alb puternic cum este cel al branzei. Aceasta este normala, un lubrifiant natural si are un rol in sanatatea sexuala, mentinand glandul umed si nu numai. Atunci cand se acumuleaza multa, se poate intari si depozita. Neindepartata, , va poate face sa va fie mai greu sa impingeti preputul, devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, capata un miros puternic, cauzeaza iritatii (din cauza bacteriilor) si in cele din urma poate duce la infectii bacteriene sau cu fungi (ciuperci – candida, altele). Clatiti usor si apoi uscati cu un prosop. Trageti cu grija preputul la loc, peste gland. Uscati si preputul si gata!

Apa simpla folosita zilnic este suficienta pentru mentinerea unei bune igiene. Fara sapun sau gel de dus care poate duce la aparitia de micoze, piele uscata, s.a. De regula parfumul irita iar iritatiile pot duce la infectii sau la ingustarea preputului (cum o face si sarea de baie), pe langa discomfortul pe care oricum nu ni-l dorim. Apa simpla este suficienta.

Important. Nu fortati preputul niciodata. Daca simtiti discomfort sau va doare, opriti-va. La copii, preputul poate fi inca aderat, lipit de gland, ceea ce este perfect normal. In consecinta, preputul nu se va impinge. La o anumita varsta (3-10 -16-17 ani) preputul se desprinde natural de gland si poate fi impins, poate descoperi glandul pentru spalare. La ei nu este nevoie sa speli sub preput fiindca el este lipit de gland, in consecinta nu e nimic “sub preput”. Spalati doar ce se poate (nu fortati preputul), uscati si gata. Tot zilnic.

Daca sunteti adulti, tineri (peste 10-16-17 ani) si preputul nu dezvaluie complet glandul (capul), nu puteti decalota penisul, aveti discomfort atunci cand il impingeti, inseamna ca fie ati fost circumscisi la nastere si nu stiti (in acest caz nu aveti preput – spalati la fel, decat ca nu dati nimic inapoi), ori diametrul preputului e mai mic decat glandul (aceasta conditie ar putea fi fimoza) sau frenul (ata) este scurt si nu lasa preputul sa fie retras. In niciun caz acesta nu trebuie rupt, fortat, altele. Exista anumite exercitii de intindere si creme care il relaxeaza si il ajuta sa se mareasca. Nu trebuie sa fortati niciodata preputul si/sau frenul. Daca incepe sa va doara ori sa simtiti discomfort, opriti-va. igiena penis scrot intima

Spalati si zona de la baza penisului, scrotul (testiculele), zona dintre baza scrotului si anus.

Nu folositi deodorante (roll-on, spray sau de alt tip), aftershave sau pudra de talc. Produc iritatii sau raman sub preput (de exemplu pudra de talc).

Spalarea zonei intime se face si dupa sex / masturbare si dupa folosirea unui prezervativ pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si a mirosurilor neplacute. Daca folositi diverse jucarii sexuale, acestea trebuie spalate inainte de a fi folosite si dupa. Urmati instructiunile producatorului.

Spalati-va intotdeauna pe maini dupa folosirea toaletei. Nu doriti sa transferati diverse bacterii sau virusuri de pe mana in zona cea mai sensibila din corp – si invers… Mai ales ca la noi mainile tin lucrurile in directia dorita…

Daca tot v-ati spalat, un dus cald este intotdeauna o buna ocazie pentru a va face un control referitor la afectiunile testiculelor (cancer testicular, varicocel, infectie la vasele aferente testiculelor, s.a.). Mai multe despre diverse controale pe care ni le putem face singuri si monitorizarea starii noastre de sanatate, intr-un articol viitor.

Important: Asta e tot. Nu incercati sa spalati in interiorul penisului (uretra – canalul pe unde curg urina si sperma). Acest lucru duce la leziuni serioase si permanente. Este interzis sa faceti acest lucru, pur si simplu acolo “nu avem ce cauta” fiindca nu e nevoie sa spalam ineriorul.

Pentru barbatii cu preput (necircumscisi), este foarte important sa trageti cu grija preputul la loc dupa ce ati terminat, sa acopere glandul.

La copiii carora preputul nu li s-a desprins de gland, spalati doar pe afara. Eventuale incercari de a decalota nu isi au rostul si produc leziuni permanente.

Daca va treziti noaptea sa urinati, asigurati-va ca dupa ce ati urinat, varful penisului, (varful glandului) este uscat complet si fara urina inainte de a va intoarce in pat.

Evitati folosirea de geluri de dus/sapunuri parfumate. Dupa ce v-ati spalat local sau ati facut dus/baie, asigurati-va ca penisul si scrotul sunt uscate foarte bine inainte de a va imbraca.

In ceea ce priveste parul pubian se poate lasa asa, se poate tunde scurt, se poate rade (efecte adverse- iritatii sau fire crescute in piele ce pot duce la infectii), epila cu o crema epilatoare -atentie la prospect/ambalaj, multe nu sunt facute pentru zona intima- (efecte adverse – iritatii) sau epila cu ceara (efecte adverse: iritatii, inflamatii, durere puternica, lasa in urma particule de ceara).

Surse:

Serviciul National de Sanatate al Marii Britanii, NHS – detine certificarea pentru validitatea si credibilitatea informatiilor, The Information Standard

Hygiene Expert, Marea Britanie

faqs.org Health

BBC Advice – Boy’s bodies

Patient.co.uk – informatii si suport medical

Sunt medic si doresc sa precizez ceva – competati aici si includeti numele articolului

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s